Placinta moldoveneasca

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

odm

West Sheriff
Membru personal
O moldoveanca în America




Ce ți-e și cu americanii ăștia! Se cred buricul pământului! Au ajuns primii pe Luna, au cele mai tari mașini, cele mai bune placinte.... etc, etc, înțelegeți voi.

Mă duc în vizita la niște prieteni americani și m-am decis sa le fac o plăcintă moldoveneasca .....



Rezolvare:
A.Începem cu bostanul (1kg) pe care îl razuim și îl punem pe foc moale în cratita în care am topit 2 linguri zdravene de unt. Se adauga zaharul (200 gr), scortisoara, zeama de lamaie și ce va mai place. Ținem pe foc pana se evapora tot lichidul. Dacă nu vrea și nu vrea să se evapore lichidul mai adaugam ceva pesmet sau gris (2 linguri).

B.Cât sta umplutura la o meritata odihna și răcire se ia faina – 500 gr (care a stat la căldurică, în bucătărie) și se pune într-un castron peste care adaugăm o jumătate de linguriță de sare, 1 lingura de oțet, 1 lingura de ulei și apa călduța – 300 ml. Și acum începe distracția. Se frământa, se trânteste și iar se frământa (cu muuuuult simt de răspundere) pana se obtine o bila frumoasa, nedeta, elastica, nici prea moale, nici prea tare. Se taie în doua și dacă nu zariti bule de aer repetați operațiunea. Personal, cel mai mult îmi place partea cu trântiul aluatului – terapie curata.

C.Bila-svaiter se împarte în în bilute mai mici. Cam 5 ar trebui să fie, dar dacă ies mai puține sau mai multe nu e nici o problemă. Se aplatizeaza cu podul palmei pana obtinem niște turte nici groase, nici subtiri pe care le trecem printr-o baie zdravana de untura+ulei+unt (200-300 ml/gr), amestecate în părți egale sau doar ce se poate. Stivuite frumos într-o farfurie la caldurica își așteaptă perechea – umplutura. Ne odihnim și noi și aluatul cam 30 minute, tragem aer în piept, facem o cruce mare și ne rugam ca toate ingredientele sa fi fost bune și să ne iasă foile.

D.După ce ne-am pregătit sufleteste luam o turtita pe care o punem pe o fata de masa veche și începem sa o intindem tragand doar de margini cu multă rabdare pana obținem o foaie subtire, aproape stravezie. Indepartam părțile mai groase de pe margine și o ungem iar cu ulei/unt topit. Adaugam umplutura presarata cam pe trei sferturi de foaie. O rostogolim pana obținem o plăcinta rotunda, subtire și cu multe straturi.


E.Asezatul în tava e problema fiecaruia – circular sau longitudinal. Coacem cu grija la foc mediu pana se rumeneste. Presarata cu zahăr sau nu abia așteaptă să fie mancata.
Nota pentru carcotasi: Bunica într-adevăr nu avea acces la scortisoara, lamai și alte delicatese, dar rezolva problema cu câteva mere parfumate, ușor acide și folosea doar untura, uleiul ori se găsea greu ori era scump.
Credeți ca prietenii mei americani vor aprecia plăcinta?




Castigatori sunt laylalili si caranthir. Pentru a intra in posesia premiilor saunteti rugati sa faceti tichet cu mentiunea concurs.

Ne vedem la urmatorul concurs de saptamana viitoare.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.