Povesti de preerie

DeletedUser16869

Guest
Povestea Pistolarului

Vă voi povesti istoria lui John Wesley Hardin, unul din pistolarii cei mai sângeroşi din tot Vestul Sălbatic. Viaţa sa nu este foarte diferită de a noastră şi, asemenea lui, au fost şi alţii care au trecut prin situaţii dure, într-un mediu ostil, bun doar pentru supravieţuitorii înnăscuţi. Hardin a fost un criminal, nu există nici cea mai mică îndoială, iar cele patruzeci şi patru de victime oficiale o demonstrează, dar dacă ascultăm legenda sa, vom afla că el însuşi a afirmat că nu a omorât pe nimeni care să nu o merite. Chiar Bob Dylan a compus un celebru cântec dedicat pistolarului, unde se spunea că John, cunoscut şi ca „Degete reci”, era prietenul săracilor şi că niciodată nu a omorât un om bun. Putem vedea că epica eroilor populari dă dovada de o uimitoare generozitate, în comparaţie cu reprezentanţii puterii oficiale.

John era chipeş, ochii săi migdalaţi păreau ai unui prădător, iar în minutele dinainte să tragă păreau de gheaţă. În realitate, tot corpul lui Hardin se transforma într-o statuie de fiecare dată când se pregătea pentru un nou duel, de asta îl mai numeau şi „Inimă îngheţată”. Foarte puţini puteau trage cu siguranţa cu care o făcea John; iar mâna sa stângă era înspăimântător de eficientă când mânuia Coltul său de calibru 38.

Cine a fost John Hardin?

Wesley John Hardin s-a născut în Bonham, Texas, pe 26 mai 1853. Tatăl era un pastor metodist, obişnuit cu călătoriile prin ţinuturile acelui nou stat pe a cărui steag apărea o stea singuratică. Puţini şi-ar fi imaginat că unul dintre vlăstarele pastorului va intra în competiţie cu simbolismul acestei embleme a Sudului. Familia Hardin s-a plimbat prin multe oraşe, unde capul familiei încerca să îşi câştige viaţa muncind, fie ca pastor, fie ca profesor, dacă nu găsea nicio turmă de oiţe credincioase, să le salveze.

John a fost rebel, la fel ca şi pământul care l-a văzut născându-se. De fapt, în timpul vieţii sale, a avut întotdeauna cuvinte de dispreţ pentru yankeii care călcau cu cizmele lor victorioase teritoriile sudice. Nu a arătat niciodată înclinaţie către studiu, cu toate că este adevărat că practica religioasă îl motiva atât cât să predea catehismul pentru tineri. Părinţii săi au înţeles repede că fiul lor le va crea probleme. Chiar Hardin mărturisea, câţiva ani mai târziu, în autobiografia sa, că în copilărie le-a provocat părinţilor săi numai dureri de cap. Bătăi la şcoală, certuri pe stradă, fugă de la şcoală, micul John începea să-şi arate caracterul dificil. În ciuda acestor incidente, băiatul a fost mereu considerat modest şi educat, astfel că toţi au socotit că acele boroboaţe erau doar copilării şi că vor trece cu timpul. Dar nu au trecut, ba mai mult, aceste incidente au devenit tot mai dese.

La doar 14 ani, Hardin bagă cuţitul într-un tânăr…

La vârsta de paisprezece ani, John era în mijlocul unui scandal obişnuit – de data aceasta pentru o fată – când, dintr-o dată, a scos un cuţit şi, fără să clipească, l-a înfipt în rivalul său. După asta, tânărul John, destins, se întoarse acasă ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Din fericire, băiatul rănit nu a murit şi autorităţile au decis să nu îl închidă pe John, ţinând cont de vârsta sa fragedă; o greşeală gravă, pentru că incidentul trezise instinctul asasin al lui W. J. Hardin. Din acel moment avea să se vorbească mult despre el.


Să ne amintim, până acum „Hardin degete reci” omorâse, în mod oficial, doisprezece oameni, cu toate că, în mod neoficial, se zvonea că erau mai mulţi. Cel puţin acum începuse să se bărbierească, fapt ce îi dădea un aspect mai viril în faţa bărbaţilor duri cu care se tot înfrunta.

JohnWesleyHardin-2Recompensă de 40.000 de dolari pe urmele pistolarului

Pe data de 29 februarie 1872, inima lui John a început, în fine, să bată ca orice inimă omenească. Atunci John a hotărât să se căsătorească cu prima şi unica sa dragoste, frumoasa Jane Bowen, cu care a avut patru copii: Maria Elisabeth, John Wesley, Jane Martina şi Callie, dar nu s-a putut bucura prea mult de viaţa de cuplu şi de urmaşi, din cauza faptului că John Wesley era cel mai căutat pistolar din toată America de Nord. Pe capul său se pusese un preţ de 40.000 de dolari, sumă care, pentru acea perioadă, era uriaşă. Sute de vânători de recompense şi şerifi s-au pus pe treabă, încercând să-l prindă pe acest criminal care, cu paşi siguri, intra în istoria tinerei naţiuni. Hardin a făcut uneori parte din câte un grup, dar nu-i plăcea să călătorească însoţit de cineva. Era un singuratic.

Scopul principal era să-şi apere familia de pericole sau de răzbunare. Cu toate acestea, câţiva dintre apropiaţii lui, de asemenea cu un caracter violent, au fost striviţi sub greutatea legii. Doi dintre verii săi şi iubitul său frate mai mare, Joseph, au fost linşaţi şi spânzuraţi de un stâlp de telegraf. Era un avertisment direct pentru ca John Wesley Hardin să ştie că şi el, mai devreme sau mai târziu, avea să sfârşească la fel. Dar John era şmecher, inteligent şi periculos.

Un om a fost omorât de Hardin pentru că sforăia prea tare!

E la fel de sigur că mintea lui contorsionată îi juca farse, cum s-a întâmplat într-o zi în Abilene, oraş în care era şerif Wild Bill Hickok, alt personaj legendar al Vestului. Hickok ştia că Hardin se afla în apropierea oraşului său şi de asta a mărit vigilenţa, ordonând ajutoarelor sale să nu lase garda jos în nici un moment. De fapt, omul legii nu fusese dezamăgit niciodată de intuiţiile sale. John se afla în Abilene, ascuns într-un hotel rău famat. Tânărul era cam nervos şi încerca să înşele somnul, gândindu-se la soţia sa şi la faptul că ar trebui să-l împuşte pe Hickok. Pe când se gândea la toate acestea, auzi un zgomot puternic, care venea din camera alăturată, se ridică apropiindu-se de peretele de unde părea că provine acel zgomot gutural. Da, nu era nicio îndoială, acel zgomot infernal era sforăitul unui oaspete adâncit într-un somn adânc. John a rezistat cât a putut, dar momentul era atât intens, că nu se putu abţine, scoase pistolul din teacă, îl băgă printr-o gaură din perete şi trase fără ezitare, de câteva ori, în omul adormit, pe care îl lăsă adâncit în somnul celor drepţi pentru totdeauna. După micul incident, John fugi spre Abilene.

În anul 1874, şi-a sărbătorit vârsta de douăzeci şi unu de ani omorându-l pe ajutorul de şerif, care a devenit astfel victima cu numărul treizeci şi nouă. Alţi trei ani a reuşit să scape de justiţie; toţi vorbeau de el ca şi cum ar fi fost o fantomă, un spectru care străbate în voie statele din Sud. Părea că nimeni nu era în stare să îl prindă pe John Wesley Hardin.

John Hardin, arestat în tren şi condamnat la 21 de ani de închisoare

În final, pistolarul cel mai temut din vest s-a gândit că venise momentul să încerce să îşi refacă viaţa. Împreună cu familia sa a cumpărat bilet la tren, dispus să îşi caute norocul în Florida, dar fatalitatea a vrut ca unul dintre şerifii din Texas să călătorească cu acelaşi tren. Era data de 23 iulie 1877. John a fost recunoscut şi, încercând să scoată pistolul pentru un ultim duel, bretelele pantalonilor au făcut ca pistolul să nu iasă cu aceeaşi repeziciune. Astfel, poliţiştii au reuşit să îl imobilizeze pe John Wesley Hardin. Era finalul aventurii. Din fericire pentru el, în acel stat nu se aplica pedeapsa cu moartea, a fost condamnat, în schimb, la douăzeci şi cinci de ani de închisoare, pentru omorârea ajutorului de şerif. Pe data de 28 de septembrie 1878, s-a dat sentinţa şi Hardin a intrat în închisoarea din Huntsville. Este clar că a încercat să evadeze, dar mereu fără rezultat.

Din pistolar, avocat!

După o vreme, puţin mai relaxat, s-a orientat în închisoare către studiile academice; a studiat teologia, algebra şi dreptul. Mulţumită acestora a obţinut fără dificultate titlul de avocat. Pe data de 16 martie 1894, a fost graţiat ca rezultat al celor aproape şaisprezece ani de comportament exemplar pe care i-a petrecut în închisoare. De fapt, în acest timp J. W. Hardin a fost un deţinut-model, nu s-a implicat niciodată în vreo ceartă sau bătaie. Era ca şi cum spiritul său neliniştit atinsese liniştea necesară pentru a vedea viaţa din altă perspectivă.

A fost omorât din spate de un şerif

Dar, odată eliberat, avea să se deştepte în el din nou acel instinct asasin? Pentru moment, totul părea să spună că nu; John s-a angajat ca avocat în oraşul El Paso, era dispus să înceapă din nou, de data aceasta ca cetăţean cinstit în slujba legii şi a dreptăţii. Chiar el a dat aceste declaraţii ziarului El Paso Times: „Sunt un om paşnic, demn, care se înclină doar în faţa legii şi dreptăţii.” Citind aceste declaraţii, ne putem gândi că, într-adevăr, Hardin căzuse de pe cal şi lovitura suferită L-a dus pe calea cea dreaptă. Cu toate acestea, umbra trecutului său îl urmărea, în dimineaţa însorită din data de 19 august 1895, în timp ce juca liniştit zaruri în salonul unei taverne numită Las Cumbres, a fost împuşcat mortal din spate de către şeriful John Selman, om care se presupune că îl mituise pentru a-l împuşca pe un rival de-al său.

Astfel a murit John Wesley Hardin, la vârsta de patruzeci şi doi de ani. Înmormântarea sa a costat mai puţin de 75 de dolari, sumă ce se presupune că a fost plătită de o amantă. Se încheia povestea unui erou popular, iar viaţa sa a rămas imortalizată în zeci de povestiri, cântece sau filme ca acela în care a jucat Rock Hudson, numit “Povestea unui condamnat“. Legendarul său pistol Colt de 38 de milimetri se poate admira şi azi în muzeul J. M. Davis Arms din Oklahoma; este moştenirea lăsată de un suflet neliniştit care, ca şi altele, a făurit legenda Vestului Sălbatic american.
 

DeletedUser13795

Guest
Crima de la inceput

Crima de la început


Despre Robert Cooper circulau poveşti prin tot Vestul. Cele mai îndrăzneţe spuneau că era cel mai bogat om din Chicago până în Arizona. Dar nimeni nu ar fi putut spune adevărul în privinţa asta. Nici măcar Robert!
Înainte de a muri, în ultimii ani, avea mii de vaci şi sute de oameni. Pentru genul ăsta de afaceri avea doi administratori: unul la Chicago şi unul la ranch-ul din Arizona. Cel de la Chicago se ocupa de comenzile de vite pentru abatoarele din Nord iar cel de la ranch era o copie a lui Cooper. Acesta din urmă avea grijă de tot imperiul creat de Cooper, de la cirezile de vaci până la câmpurile de bumbac din Sud. Michael Kent era prieten cu Cooper încă din Europa şi cel mai cinstit administrator din câţi existau.
Robert a avut o singură plăcere toată viaţa. A descoperit-o târziu, când deţinea mii de acri de teren. Tot acest teritoriu nu era înconjurat de nimic şi se afla în calea coloniştilor şi a indienilor ce se deplasau spre vest. Turbat de furie şi îmbătat de adrenalină, Robert îi vâna pe toţi oamenii ce-i încălcau proprietatea la fel ca pe sălbăticiuni. Şi, pentru că îmbătrânise şi nu mai putea să vâneze singur l-a luat drept tovarăş pe Tim, fiul lui Michael Kent. A fost extrem de surprins, când tânărul de doar 17 ani a fost cuprins de entuziasm la prima lor vânătoare.
Amurgul se lăsa repede în seara aceea de aprilie. Cocoţat pe o buturugă, sorbind rom, Robert îl privea pe Tim în timp ce acesta aşeza tabăra. Focul lumina malul sub care se aşezaseră.
- Băiete, când termini cu coliba să vii să mâncăm! De dimineaţă nu am mai pus nimic în gură.
Tim nici nu catadicsi să se uite înspre tovarăşul său. Cu securea lui mică, tăie rapid câteva crengi tinere de mesteacăn şi le aşeză în chip de acoperiş peste cele câteva bârne prăbuşite. Ceea ce ridicase era suficient pentru o singură noapte. Apoi, fără să se grăbească, se îndreptă spre Robert ducând cei doi iepuri vânaţi mai devreme.
- Când am venit aici, cu ta’tu, nu erau toţi sălbaticii ăştia. Mai erau oameni în preerie, nu-i vorbă! Dar, vezi tu, preeria e imensă. E loc pentru toată lumea. De ce trebuie să intre toţi pe terenul meu.
Tânărul îl aprobă, în timp ce întorcea iepurii pe cărbune.
- Azi presimt că am luat urma vreunui apaş sau cherokee. A luat-o pe vale în sus! Şi mâine, o să-l prindem colo sus, la cascadă! Asculta-mă pe mine, băiete, dacă-l împuşti tu înaintea mea îşi dau cât aur vrei. Robert râdea, cu barba, tunsă îngrijit, plină de grăsime şi fărâme de porumb.
Lui Tim îi scânteiau ochii în întuneric, căci iubirea lui faţă de aur era fără margini. Se aprindea atunci când îi era promis şi-l mistuia un foc lăuntric până primea aurul. Robert cunoştea setea tânărului dar mirosise el că cel pe care-l urmăreau nu era vreaun alb nepriceput. Îl încânta faptul că s-ar putea ca Tim să devină din vânător vânat.
Aburi firavi se ridicau din râu când se treziră. Soarele nu răsărise încă. Tim se echipă primul şi-l tot zorea pe Robert pentru a putea porni la vânătoare. Legă bine caii şi porni, alergând, prin valea accidentată, în susul râului.
După câteva ore, ud şi cuprins de tremur, Tim se opri pe o piatră imensă. În spatele lui, la ceva distanţă, Robert venea, atent să nu cadă în apă. În momentul când Cooper se sprijini de piatra pe care stătea Tim, acesta miji ochii. Cu un gest discret îi arătă lui Robert o chică neagră în spatele unei stânci. Intrusul încerca să escaladeze peretele cascadei. Fără să facă vreun zgomot, Tim îşi luă puşca. Robert zâmbi şi se puse la pândă.
Ascunzându-se după pietre, tânărul se apropie tot mai mult de cascadă. Cu câţiva paşi înainte de a ajunge într-un loc de unde putea să ţintească, Tim îşi verifică puşca făcând un zgomot sec. Imediat observă că indianul l-a auzit. O luă la fugă, sărind de pe pietre în apă, căutând un loc de unde să poată iar ochi. Dar indianul se ascundea şi el şi chiar trase de două ori, fără a-l nimeri. După câteva minute de hăituială, Tim se opri. Din locul în care se afla putea să-l vadă pe intrus cum îl căuta din priviri, furibund. Ridică puşca şi apoi, fără să se grăbească, ţinti. Se auzi o singură detunătură, şi în locul în care se aflase capul indianului era un mic norişor de praf. Tim se ridică chiuind bucuros şi alergă spre Robert.
- Bravo, băiete! îl întâmpină Cooper. Dar vânătoare a fost slabă, nu primeşti nici un gram de aur!
- Cum? Se burzului Tim. Mi-ai promis aurul şi îl vreau. Acum!
Robert ridică din umeri, dând drumul unui râs asurzitor. Tim se făcu roşu la faţă şi scăpă puşca din mână. Înainte de a-şi da seama ce face, duse mâna dreaptă la pistol, şi de la brâu trase un glonţ înspre Robert. Râsul se topi într-un gâlgâit şi sângele evadă pe noua gaură, făcută de glonţ în gât. Robert îşi prinse gâtul cu ambele mâini şi se prăbuşi în râu. În ochii sticloşi i se citea groaza.
Tim aruncă o privire în jurul său. Îşi apucă puşca şi în câteva minute ajunse lângă cascadă. În timp ce se căţăra observă indianul ce se ridica ţinându-se de cap. Dar nu avea timp de el. Trebuia să fugă, căci era un proscris!
 

DeletedUser

Guest
Asa e baieti puteti sa scrieti o carte la cata imaginatie bogata aveti si mult talent ;):tumble:
 
Sus